Instalare Windows XP de pe un USB flash drive :)

Originally posted on August 25th, 2009

În cele ce urmează am descris un tutorial pentru instalarea unui Windows XP de pe un flash drive cu setările necesare din BIOS cu tot. Sunt mulți pași doar pentru că e scris în detaliu, dar este de fapt destul de simplu dacă îl urmați pas cu pas.

Deci, pentru cine e interesat, la instalarea de pe un stick USB sunt necesare următoarele:

1. Un USB flash drive de 1GB sau mai mult.
2. Un CD de XP (preferabil original) sau o imagine a acestuia cu sp2 implementat de după 2002!!.
Atentie: Se vehiculează CD-uri cu XP cu seria implementată – la trecerea de pe CD pe stick se dezactivează slipstream-ul prin care e scoasă seria şi la instalare va fi cerută.
3. Programele din următorul pachet: flash disk prep.
4. Un calculator cu XP instalat pe el şi care şi merge (explic mai jos de ce nu este preferabil Vista).

Pasul I: Pregătirea stick-ului

1. Descărcaţi şi dezarhivaţi fişierul de aici, care ar trebui să conţină 2 foldere: unul intitulat „bootsect” şi unul initulat „usb_prep8”.
2. Intraţi în „usb_prep8” şi rulaţi usb_prep8.cmd. Va apărea o fereastră de consolă windows.
3. Introduceţi stickul.
4. Apăsaţi o tastă la mesajul „Press any key to continue…” şi va apărea fereastra „PeToUSB”.

Atenţie: Eu am încercat şi sub Vista la port de USB 1.0 şi USB 2.0. PeToUSB nu mi-a recunoscut stickul nicicum. Pe net am găsit că există versiuni de PeToUSB care îl recunosc şi sub Vista, dacă aveti răbdare să le găsiţi şi să le instalaţi, dar cel mai sigur vă ocupaţi de stick sub Windows XP.

5. În fereastra „PeToUSB” asiguraţi-vă că stick-ul este selectat şi daţi Start pentru a formata stick-ul. Vor apărea warning-uri… că se vor şterge toate datele etc. daţi „OK” şi/sau „Continue”.
6. Când se termină formatarea daţi OK dar nu închideţi fereastra PeToUSB.
7. Intraţi în command prompt-ul de Windows (cel mai simplu: Start->Run->„cmd”) şi navigaţi în folderul „bootsect”.
8. Când aţi ajuns în folderul bootsect daţi comanda:
bootsect.exe /nt52 flashdrive:
unde flashdrive este litera după care se identifică stick-ul.
9. Când acest proces ia sfârşit ar trebui să vedeţi un mesaj că sectorul de boot-are a fost updatat. După apariţia acestui mesaj puteţi închide această fereastră de command prompt.
10. Închideţi fereastra „PeToUSB” şi în consola deschisă cu usb_prep8.cmd veţi vedea o listă de opţiuni.
11. Selectaţi opţiunea 1 şi introduceţi litera disk-ului cu instalarea XP (dacă aveţi imagine o puteţi monta cu Daemon Tools sau MagicISO înainte).

Atenţie: Dacă cd-ul cu XP este mai vechi de 2002 sau nu are service pack 2 va întâmpina 2 probleme:
a) XP fără sp2 nu vede hard-disk-uri mai mari de 128GB şi oricât de mare e hard-ul atât veţi putea folosi.
b) XP mai vechi de 2002 instalează automat un driver pentru pci express (pci.sys) care nu se mai găseşte pe laptop-urile noi şi se va bloca la începutul instalării (BSOD cu „cannot access pci.sys”).

12. La opţiunea 2 dacă nu aveţi hard-disk-ul T puteţi lăsa aşa; dacă aveţi atunci selectaţi opţiunea 2 şi atribuiţi o literă nefolosită.
13. Selectaţi 3 şi introduceţi litera de identificare pentru stick.
14. Selectaţi 4 şi urmaţi intrucţiunile de pe ecran. La toate ferestrele care apar cu alegere Yes-No trebuie dat Yes.
15. Spre deosebire de CD şi HDD stick-ul este identificat începând de la numărul 1. De aceea, fişierul boot.ini care va fi creat pe hard disk va cere boot-are de pe disk-ul 1, care nu există, HDD fiind disk-ul 0. La setup-ul obişnuit de XP după „setup is copying files” şi restart, se va bloca neputând să boot-eze. De aceea, se face un folder pe stick (denumit spre exemplu boot) în care se copiază fişierul „boot.ini” din root-ul stick-ului.
16. În fişierul copiat se caută rdisk(1) şi se înlocuieşte cu rdisk(0). Partiţiile se numerotează începând cu 1, deci dacă partiţia pe care aţi instalat windows-ul e prima, pe disk (se poate vedea la începerea setup-ului de Windows XP ordinea) atunci puteţi lăsa partition(1); dacă nu, atunci schimbaţi în partition(x) cu x fiind numărul partiţiei pe care doriţi să boot-eze.

Acum stick-ul e gata!

Tutorial tradus şi adaptat la greu de aici.

Pasul II: Instalare Windows

1. Se setează din BIOS ordinea corespunzătoare pentru a boot-a de pe USB flash drive (sau cum e la tableta DELL se alege la pornire din BOOT menu) şi apoi se selectează pornirea în “TXT mode” (opţiunea 1). Default este “GUI mode” (opţiunea 2). Aveţi 10 secunde la dispoziţie să alegeţi opţiunea 1.
2. Se instalează windows-ul ok până la „setup is copying files” şi restart. Acum nu va mai boot-a. Pentru a rezolva problema se reporneşte pe stick în “TXT mode” şi la primul ecran cu alegeri se va alege: „Repair Windows XP using recovery console R”.
3. După intrarea în consolă se va copia de pe stick (default, drive U: ) din folderul creat de noi la pasul I-15, fişierul „boot.ini” pe partiţia cu windows-ul (default, drive C: ). În mod normal, comanda ar trebui să arate cam aşa:
copy U:\boot\boot.ini C:\
Va apărea prompt pentru overwrite, daţi y şi ENTER.
4. Acum daţi exit şi va boot-a cum trebuie. De aici încolo instalarea decurge normal.

LE:
Setările din BIOS pt HDD
Am uitat să menţionez că pentru HDD-urile SATA ca să le recunoască setup-ul de Windows XP trebuie setat în BIOS SATA mode pe IDE sau ATA (depinde cum este BIOS-ul fiecăruia). Enjoy!

 Post details 

Categories: Tehnical
Tags:
Published on: August 18, 2011

 Leave a comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


 © 2019 - Gheorghe Pandia (Bluedrop)