Diacritice româneşti… în sfârşit

Categories: Tehnical
Tags: ,
Comments: 2 Comments
Published on: August 18, 2011

Originally posted on August 11th, 2009

După folosirea relativ recentă a unui program de scris diacritice, m-am hotărât într-un final să-l postez şi aici, să aibă acces şi ceilalţi din poli la el . Nu l-am adăugat iniţial pentru că mi s-a părut utilizarea lui puţin bizară şi vroiam să văd dacă mă pot obişnui cu el şi să-l folosesc scriind cu aceeaşi viteză. S-a întâmplat! Îl folosesc de două săptămâni şi m-am obişnuit definitiv cu el.
Aveam metodele mele de scriere cu diactrice în fiecare program în care lucram dar difereau de la program la program şi în unele erau chiar greu de folosit şi mâncau timp. Nu puteam suporta layout-ul românesc la tastatură care mă obliga să reînvăţ tastele şi mai ales să schimb “y” cu “z”. Aşa că acum folosesc acest progrămel care este la fel peste tot, păstrând layout-ul englezesc la tastatură.

Programul îl găsiţi aici cu tot cu instructiuni de folosire. Este foarte simplu. “Alt dreapta” + litera de la care vrei diacriticul (evident se poate folosi “Caps” sau “Shift” pentru litere mari). Excepţie face â care provenind din a este codat cu Alt dreapta + q, cel cu a fiind codat pentru ă, în rest fiind complet tastatură englezească.

Programul mai codifică şi alte semne utile cum ar fi: © € „ ” « » pe care le găsiţi explicate la link-urile de mai jos (oricare din ele).

După instalare va trebui să daţi remove la layout-ul actual al tastaturii. Poate reuşiţi şi fără, dar mie până să dau remove îl folosea doar pe celălalt.

Sper să îl găsiţi folositor şi să-l folosească din ce în ce mai mulţi politehnişti şi bloggeri în limba română

Versiune XP: http://www.diacritice.ro/cum_sa_scrii_cu_diacritice_in_windows_xp
Versiune Vista: http://www.diacritice.ro/cum_sa_scrii_cu_diacritice_in_windows_vista
Versiune Linux (exemplificat pe fedora 7): http://www.diacritice.ro/cum_sa_scrii_cu_diacritice_in_fedora_7

2 Comments
 1. Silviu says:

  Un dezavantaj este cu “!@#$%^&*()” – deja trebuie cu SHIFT şi pentru diacriticile româneşti mari se primeşte combinaţie din 3 taste :(

  • Bluedrop says:

   Într-adevăr se obține o combinație de 3 taste pentru diacriticele românești mari dar dacă ești programator sau ai o meserie care necesită să folosești tastatura des te vei adapta imediat… undeva la o săptămână maaaaxim.

   Dar nu pricep de ce este dezavantaj la “!@#$%^&*()”, care nu au nicio treabă cu tastatura românească propusă (și nici cu Alt Dreapta) ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Welcome , today is Sunday, June 16, 2019