There is so much „out there”

Categories: Diverse
Tags: ,
Comments: No Comments
Published on: August 18, 2011

Originally published on June 23rd, 2010

Am scris acest post pentru a evidenția o realizare care am avut-o de curând referitor la „awarness level”. O să iau un personaj fictiv, să-i zicem X care este undeva la un liceu și își face planuri de viitor.

Awarness Level 1: Se hotărește că va merge la Politehnică și „vedem dup-aia”
După ce ajunge la politehnică, vede colegi de-ai lui care au învățat bine și sunt asistenți și deja primesc niște bani. Niciodată nu i-a trecut prin cap această posibilitate.
Dacă rămâne asistent, poate urma o carieră în cadrul facultății spre a deveni eventual, profesor universitar.

Awarness Level 2: Învață bine și se face și el asistent.
Fiind asistent, observă că salariile colegilor de „afară” – cei care nu lucrează la poli – se încadrează cam între 400-600 € și unii colegi deja lucrează chiar pe salarii mai mari. Până atunci nu se gândise niciodată că ar putea deja lucra sau că ar putea câștiga mai mult sau pur și simplu că salariul de asistent nu i-ar ajunge să supraviețuiască.

Awarness Level 3: Se hotărește că după ce termină facultatea să aibă un job plătit cu 600 €.
Se termină facultatea și se angajează pe „dream job”-ul de 600 €. Primul lucru pe care îl observă este că șeful lui, care nu știe mai multe decât el, are salariu 900 €. Își dă seama că se poate mai bine și își dedică viața acelei promovări. Până atunci nu se gândise niciodată că se poate mai bine de cei 600 €. Dacă rămâne cu dedicarea pentru promovare ajunge la fenomenul „se îngroapă în job” și pe la 40 de ani își primește salariul de 900 € și rămâne acolo. Între timp se întâlnește cu foști colegi de facultate care au salarii de 2000-3000€ făcând lucruri mai simple și mai puține decât job-ul său plin de responsabilitate plătit cu 900 €.

Awarness Level 4: Încă de pe vremea celor 600 € demisionează în căutarea unui servici mai bun.
Obține noul servici la un salariu de 2200 € și începe să se simtă împlinit. Își cumpără mașină și se gândește la familie. Nu se gândise ever că poate ajunge până aici. De acum își poate trăi tot restul vieții cu acest salariu, sperând că nu se va prăbuși compania cu care a contractat pentru pensie privată și gata. De atât este el aware la acel moment.
Se întâlnește cu un alt coleg de facultate care are PFA, a investit mult în edicația personală și lucrează ca consultant pentru mari corporații la niște sume „rușinoase” de 6000-8000 €.

Awarness Level 5: Se hotărește că va avea și el PFA și contracte așa „bănoase”. Demisionează de la dragii 2200 €.
Gășeste un contract bun de 6500 € lunar. Iarăși își dă seama că niciodată până acum nu ar fi conceput așa ceva. Deja își permite excursii în străinătate de câteva ori pe an, chiar și cu familia. Trăiește „prea” large ca să-și mai pună alte probleme sau să-și seteze alte scopuri.
Vorbește cu un coleg care lucrează pentru o multinațională gen Google și care îi spune că după ce a văzut cum se lucrează acolo „nu mai doarme noaptea” (© Vlad Berteanu) și își dă seama că există patroni care câștigă peste sume de 20000-30000 € lunar.

Awarness Level 6: Renunță la contractele lui bune și se hotărește să fie antreprenor.
Astfel se înființează o nouă firmă (sau mai multe la rând până când face una cu prospect de success) și după multă muncă invesită în ea, ajunge și el să învârtă sume de ordinul zecilor de mii de euro.

ș.a.m.d.

Am pus ș.a.m.d. pentru că bănuiesc că sunt mult mai multe Awarness Level-e dar m-am oprit la cel de care sunt eu aware.

La ce mă refer cu acest „awareness” ? Tot timpul prietenul nostru X a știut de cei din jurul lui dar foarte târziu a devenit conștient(aware) de ei. De exemplu, știa de la liceu că există asistenți și laboranți, dar pentru că nu s-a gândit niciodată la asta, nu și-a închipuit că ar putea fi unul dintre ei.

Sunt foarte multe lucruri pe care le știm dar pentru că nu suntem cu adevărat conștienți de ele nu le putem cuprinde în cadrul „cercului” desemnat de Awarness Level-ul nostru. M-am oprit la 6, chiar dacă știu că există și afaceri mamut care învârt miliarde de euro. De acelea eu personal nu sunt aware. Nici măcar nu-mi trece prin cap încă faptul că aș putea ajunge cândva să dețin una dintre ele. Știu că există și atât.

Cred însă că cel mai important lucru este să ajungem la un Awarness Level cât mai înalt după care avem o grămadă de posibilități din care să alegem. There is so much „out there” de care nu suntem încă aware.

P.S. Awarness Levels se includ. Chiar dacă ai ajuns pe la 6 (sau 20 for that matter) poți alege să fii asistent în poli dacă găsești acel job rewarding pentru tine personal. Dar cred că e important ca acesta să nu reprezinte TOT universul tău și să fii conștient de cât mai multe alte posibilități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Welcome , today is Friday, April 26, 2019