În Bucureștii lui 2013 …. chiar așa??

Intro: Nu e deloc greu să devii invizibil. Nu ai nevoie de super-puteri. E suficient să ai răbdare să îmbătrânești.

Sursa: http://www.featurepics.com/
Sursa: http://www.featurepics.com/

Spre finalul lui 2013 mă aflam prin București. Următoarea poveste am auzit-o de la un apropiat și s-a terminat cu o întrebare la care nici azi nu am un răspuns, poate mă ajutați:

Veneam într-o seară acasă. Târziu, toate magazinele închise. Un ger cumplit. Am trecut pe lângă un bătrân care târa după el o geantă imensă. Nu știam care a era povestea lui, așa că l-am lăsat în pace. Când am trecut de el însă, am văzut că sub haina lungă dar extrem de subțire era îmbrăcat de vară, în pantaloni scurți, iar la unul din picioare era bandajat și-i curgea sânge serios de sub bandaj. M-am gândit că poate muri pe stradă, așa că m-am apropiat și l-am întrebat încotro merge, dacă-l pot ajuta cu ceva.

Bătrânul m-a privit și mi-a spus că nici el nu știe. Nu are unde să meargă oricum, copiii lui fiind plecați din țară. Mi-a spus că a fost operat la Spitalul Militar, dar l-au dat afară că i s-au terminat banii. Când era internat acolo, a rugat pe un tânăr vizitator să-i aducă ceva de mâncare, el fiind cu piciorul operat în pat. Nu mai avea decât 100 RON neschimbați, așa că i-a dat tânărului pentru mâncare. Tânărul a luat banii și… dus a fost.

M-am gândit ce aș putea face pentru el. Totul era închis, nu aveam de unde să cumpăr nimic. L-am ajutat să ajungă într-o stație de ratb și i-am dat eu 100 RON măcar să nu se mai gândească la banii furați. I-am sugerat să întrebe în autobuz cum ajunge unde vrea să ajungă.

Omul m-a privit cu ochii stinși și mi-a spus că nu are unde să meargă oricum, dar părea mai liniștit că acum avea banii înapoi. Am continuat să merg spre casă cu o neliniște în suflet. Ce altceva să fi făcut?

M-am gândit să-l iau acasă și să-l duc a doua zi la poliție. Dar poate murea pe drum sau la mine acasă și atunci ce făceam? Și la poliție a doua zi dacă ajungeam, parcă-i și vedeam pe ofițeri întrebându-mă “Ce ți-a venit mă să-l iei de pe stradă? Te-ai legat la cap cu el, tu să ai grijă de el!”

Poate trebuia dus la un azil de batrâni, dar nu știu nici unul în București și nici nu știu ce program sau proceduri sunt de acolo de urmat. Și-n fond, cine-l primea doar cu 100 de lei în buzunar, dacă și le spital l-au dat afară?? Tu ce ai fi făcut?

Aceasta este întrebarea care m-a frământat de când am aflat povestea. Nu am știut nici atunci și nu știu azi ce să răspund. Trecând peste faptul că există oameni care fură de la un bătrân operat la picior pe un pat de spital. Sau că l-au dat afară că “i s-au terminat banii”, arătând ajutorul dat de CAS după ce ți-au luat bani lunar o viață întreagă. Eu nu am știut ce să-i răspund. Voi ce ați fi făcut?

 Post details 

Categories: Diverse
Tags:
Published on: January 14, 2014

 Leave a comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


 © 2019 - Gheorghe Pandia (Bluedrop)