Basmele – Blestemul omului de rând…

Categories: Diverse
Comments: 2 Comments
Published on: August 7, 2013

De ceva vreme îmi stă în minte un articol legat de basme și efectul negativ avut de acestea asupra oamenilor. De ce anume? Din cauza stimabilului Făt Frumos!! :D

Sursa
Sursa: http://balacci.wordpress.com

 

De când e copilul mic și abia învață să buchisească, deja este bombardat cu idealul de băiat care ajunge să-și îndeplinească destinul de rege/erou/bogătaș ș.a.m.d. Și nu ar fi nimic în neregulă ca el să aspire către acel ideal, dacă Făt Frumos n-ar fi săracul un pămpălău.

Serios acuma… Făt Frumos nu poate face nimic fără ajutorul roiului de albine, calului cu poftă de cărbuni încinși, babelor bune și păsările călătoare cu bagaje de apă vie și apă moartă.

Și apoi ne mirăm că toți oamenii așteaptă ca doctorii să aibă grijă de sănătatea lor, statul de pensia lor și școala de copiii lor. Dragi cititori, aceste ajutoare se întâmplă doar în basme și basmele, îmi pare rău să vă spun, nu sunt reale! În viața reală singurul responsabil să aibă grijă de tine și de familia ta ești tu. Aruncând vina în stânga și-n dreapta sau așteptând să-ți facă altcineva treaba nu o să-ți rezolve problemele.

Știu că suntem pregătiți din fașă să credem că ne va veni rândul să călărim calul zburător ce mănâncă jăratic, că ne vor ajuta albinele să alegem orezul, că trebuie mereu să se ocupe alții (dar nu cumva noi!) să ne fie nouă bine. Și dacă nu se întâmplă, e clar ceva în neregulă cu ceilalți, că doar noi am făcut tot ce trebuia: ne-am asumat rolul de naiv împiedicat și ajutat de toate lighioanele după cum am fost învățați :)

Hai să ne trezim și să ne ocupăm noi de viața noastră, că “albinele vorbitoare” hibernează de câțiva ani buni, iar calul zburător are 4 roți și e nevoie de ceva efort să ajungi să-l călarești, nu vine singur să-ți mănânce focul :D

2 Comments
 1. Ilie Pandia says:

  Asta îmi amintește de eseul acela care era “Odă pentru Zmeu”.

  În timp ce Făt Frumos încerca să-și dea seama care este piciorul stâng și cel drept, zmeul construiește palate, terorizează oameni, face planuri, pe scurt: muncește din greu! și știe ce are de făcut!

  Când îi trebuie o Ileana nu se învârte în jurul cozii, se duce își ia una cu forța :) )

  Acestea fiind zise, există totuși și o interpretare mai pozitivă a pățaniilor lui “Făt”.

  Teoretic, se zice, dacă ai o inimă bună și scopuri nobile, atunci tot universul conspiră să de ajute să-ți îndeplinești visele. Deci poveste lui Făt poate fi văzută și ca lucrul în echipă, colaborare și încrederea în viață și natură.

  Eu am o altă problemă cu basmele astea… personajul care nu face absolut nimic, dar absolut nimic, este Ileana care doar este furată și mutată dintr-un loc în altul, fără sa dea și ea o poșetă în capul zmeului sau să-i bage o unghie în ochi… așa… în timpul liber, când nu se uită în oglindă…

  Deci dacă la Făt și la Zmeu de poți uita din diferite puncte de vedere, mie mi se pare ca Ileana este mereu prezentată ca un obiect (bibelou, ce-i drept) care așteaptă ca cineva să se dea peste cap pentru ea și să o salveze…. este practic mitul femeii neajutorate.

  Aștept desigur și un punct de vedere a lui Ileana, care poate îmi scapă acum! :P

  • Bluedrop says:

   Cam ai dreptate, nu știu dacă poate fi găsită o rațiune pro Ileana :D , doar că în articol eu mă refeream la faptul că basmele urmăresc evoluția lui Făt Frumos, Ileana fiind de multe ori un personaj episodic.

   Practic, cititorul se conectează și se lasă impresionat de experiențele lui Făt Frumos, care nu face nimic decât să se plimbe, în orice problemă fiind ajutat de creaturi fantastice.

   Dar ai dreptate, probabil și fetele care citesc basme își imaginează ce frumos ar fi să stea într-un castel liniștite și îngrijite de zmeu, până vine Făt Frumos să le ia înapoi acasă, că s-au distrat destul… Sau dacă nu acasă la ele, măcar acasă la el pentru continuarea distracției. Bine zici tu că ar putea să-i mai dea câte o umbrelă în cap zmeului :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Welcome , today is Monday, May 27, 2019