Lacul tăcut

Comments: 4 Comments
Published on: July 31, 2013

Încă simt mireasma sandvișului savurat în grabă pe drum, în timp ce îmi croiam drum printre razele dibaci ale Soarelui către Transfăgărășan. Plănuisem de ceva timp să plecăm undeva în weekend, dar ne-am decis abia vineri-seara, urmând ca sâmbătă dimineața imediat ce ne trezim să o și luăm din loc.

Drumul de la Sibiu la Bâlea Lac ni s-a părut excepțional de scurt. Firește nu a fost fără peripeții. Cum și ardealul are grupurile lui de șoferi înfocați, am asistat din nou la acrobații în trafic. Dar… cum deja ne-am obișnuit, am fost nerăbdători să ajungem la poalele muntelui prin care susura lin Cascada Bâlea.

Pentru cei care nu știu, ca să ajungi pe Transfăgărășan din Ardeal, apuci drumul Sibiu – Brașov și, pe la piatra kilometrică de 100 km până la Brașov, trebuie să faci dreapta. Sunt afișe mari pe care scrie “Bâlea Lac” sau “Cârțișoara” + un Lukoil imediat lângă intersecție ca să te ajute să te orientezi. Apoi, sunt 20 de kilometri până la baza cascadei, de unde se poate lua telecabina. Este un drum lin și în mare parte drept, îl veți recunoaște cu ușurință pentru că scrie pe alocuri pe câmpii “Proprietate privită. Camping-ul și staționarea strict interzise.” – asta dacă puteți vedea afișele printre mașinile oprite la camping…

Vă recomand, cu maaare drag să porniți la acest drum de dimineață, pentru că dacă aveți ghinionul să vă prindă 11-12 pe acolo, e o aglomerație de nedescris. La baza cascadei Bâlea, aveți două opțiuni: Fie vă urcați cu telecabina deasupra cascadei pentru a vedea jucăriile pe patru roți cum se perindă pe dedesubt, fie folosiți jucăria cu care ați venit să urcați până sus unde se află Lacul Bâlea. Atenție că, după cum scrie pe afiș, drumul este fără parapeți și curbele teribil de strânse:

Drumul văzut de lângă lac
Drumul văzut de lângă lac
Urcarea spre Bâlea Lac - google maps
Urcarea spre Bâlea Lac – google maps

O dată ajunși sus, se poate parca în parcarea cu plată (noi am prins 4RON/oră – 27.07.2013), nu cred că se va schimba prea curând, sau fix în drum încurcând circulația și adunând antipatia și înjurăturile tuturor din trafic. La curbele de pe acolo, mașini parcate pe drum mai lipsesc, dar nu vă faceți griji, sunt destui alții, deci antipatia se împarte :) .

În vârf sunt atâtea minunății încât e greu să le ocolești fără să te minunezi un pic la fiecare. Mai întâi, cum ajungi, este tunelul ce unește Sibiul cu Argeșul. Nimic special în privința lui, doar că după ce ai mers o oră cu soarele în față și te găsești în tunel nu mai vezi absolut nimic. Iluminarea din tunel nu este un punct forte al acestuia, dar cum stâncile sunt pline de apă, nu mă miră lipsa electricității din el. A trebuit să preiau o poză că pe aparatul meu nu a ieșit nimic :D

Sursa: sabin.ro
Sursa: sabin.ro

Apoi, drumul ce duce la tunel și la Cabana Bâlea Lac este plin de magazine cu suveniruri de toate tipurile și mărimile. Aici merită menționat magazinul cu afumături, ce miroase din stradă de-ți vine să-l cumperi pe tot și nenea-radio, care vinde tot felul de ceaiuri și alifii cu diferite proprietăți. Când îl întrebi ceva pe nenea-radio, îți răspunde ca apăsat pe buton, cu aceeași tonalitate, într-o frază lungă, neîntreruptă, de câteva minute. Ne-a explicat el multe, dar nu am reținut nimic.

Și în final, Lacul Bâlea! Sunt atât de multe de văzut acolo, încât nici nu știu de unde ar fi mai bine să încep.

Balea-Lac 021
Lacul Bâlea

Deși scrie pe toți pereții și toate geamurile că hrănirea peștilor este strict interzisă, vă sfătuiesc totuși să riscați să aruncați un bob de porumb, sau de mazăre sau ceva mic, doar ca să vedeți cu ce viteză se reped peștii la el. E un spectacol adevărat :)

Nu vă lăsați păcăliți de poză, peștii chiar se văd bine acolo :)
Nu vă lăsați păcăliți de poză, peștii chiar se văd bine acolo :)

Un versant de lângă lac încă susține zăpadă, chiar și în 27 iulie:

Zăpadă în 27 iulie
Zăpadă în 27 iulie

Imediat lângă el este singura sursă de zgomot a întregului lac. Deși bate un vânt năprasnic și valurile lacului se mișcă, singurul sunet este cel al apei care se scurge încet pe o stâncă umedă ce pare că plânge direct în lac.

Stânca ce plânge
Stânca ce plânge

Acolo, în vârf, lacul este așa de liniștit și sentimentul așa de puternic încât nici nu-ți vine să vorbești. Până și cei care se încăpățânau să zică ceva o spuneau în șoaptă. Nicicând nu am mai fost într-un loc în care să mă încerce așa sentimente. Îți era frică să vorbești lângă acele valuri.

Lacul Tăcut
Lacul Tăcut

4 Comments
 1. Luminita says:

  Frumoase imagini, frumoasa tara avem.
  Sssst, sa nu tulburam linistea locului.

 2. khaoz says:

  Wow, that’s gorgeous! I could use a hitch-hike to Romania some day :)

  • Bluedrop says:

   Hey! :D Yes we have a beautiful country :) I’m sorry you can’t understand the story, but it’s mainly a trip I made to a mountain sort of close to where I live.

   There are many wonders in every country I’m sure ;)

 3. Cristina says:

  ..poate mergem si noi acolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Welcome , today is Monday, May 27, 2019