Inimă de stâncă

Comments: 3 Comments
Published on: October 16, 2011

Ieri am călătorit din nou un pic prin țară. Am făcut drumul Milostea – Lupeni, pe itinerarul Milostea – Târgu Jiu – Defileul Jiului – Vulcan – Lupeni, dus-întors. Înainte de a urma acest drum, m-am uitat din nou pe Google Maps să văd cum arată și încotro să o iau la fiecare intersecție. Google Maps e plin de poze din acest drum, sper să le puteți vedea că sunt chiar frumoase.

Ce m-a intrigat pe mine cel mai mult a fost Defileul Jiului care, privit de sus, seamănă foarte mult cu o semnătură făcută în grabă, cu pixul lăsat să alunece din mână:

Defileul Jiului
Sursa: http://natura2000.mmediu.ro/site/174/rosci0063.html

 Un drum cu adevărat excepțional din toate punctele de vedere. Plouase în urmă cu câteva zile, așa că Jiul era murdar și impunea un sentiment puternic, gri, de genul celor care încrețesc fruntea. Traficul a fost destul de liniștit. Câțiva bucureșteni grăbiți au decis să încerce depășiri periculoase unde era drumul un pic mai drept, dar au avut noroc că nu era aglomerație.

Vipera
Sursa: http://forum.arcuri-romania.ro/viewtopic.php?f=19&t=311

Din loc în loc sunt câteva refugii unde poți parca mașina să te odihnești și să te bucuri de natură. Recomand totuși cu căldură să evitați oprirea de lângă casa viperelor. Este o casă de cărămidă roșie, evident părăsită, cu un acoperiș șubred de lemn. Refugiul e imediat lângă, dar este popular denumită așa datorită numărului mare de vipere care se adăpostesc în ea.

În rest, șerpuirea a decurs destul de normal. Când stânga, când dreapta, ocazional zone cu un singur sens, unde nu prea se ținea cont de semnele de circulație, dar înțelegerile între șoferi s-au realizat tacit (chiar și fără claxoane).

Defileul Jiului
Sursa: http://minunileromaniei.webnode.com/defileul-jiului/

Drumul „mănâncă” în majoritatea locurilor din stâncă. Trecând pe sub mamuții de piatră, ți-e greu să nu-ți imaginezi ce s-ar întâmpla dacă s-ar rupe unul tocmai atunci. Pe alocuri mai este plasă pusă, dar este străpunsă de colțuri trufașe prea hotărâte să coboare.

Copacii cresc aici direct pe stâncă, putându-se observa rădăcinile lor pleșuve, atârnând la margine sau îngropate dibaci printre crăpături. Cu puțină imaginație poți completa imaginea cu mâna unui uriaș care apucă stânca strâns, sfărâmând-o.

Am făcut de câteva ori acest drum copil fiind, la câțiva anișori care îi puteai număra pe degetele unei mâini. Ce mi-a rămas în minte de atunci însă, au fost podurile arcuite care păreau să nu mai apară.

Podul Vechi
Sursa: http://www.hotnews.ro/hotreporter-2009-05-5747649-podul-vechi.htm

La fel de fascinante cum mi se păreau atunci le-am găsit și acum, deși nu mai sunt decât două în folosință, cel din poză fiind în aproprirea Mănăstirii Lainici. Zona mănăstirii nu m-a impresionat în mod deosebit. Părea o zonă industrializată.

Drumul este împărțit în două, cel pentru circulat și o parcare destul de bine organizată, în care a parcat autobuzul din fața mea. Autobuzul mov parcat lângă stâncă și parcarea cu marcările vopsite proaspăt (nerespectate din nefericire…) dădea o aliură de oraș zonei. Zidurile de piatră ale mănăstirii ce urmau de asemenea curbura stâncii încercau fără succes să compenseze. Cred că parcarea aceea ar fi trebuit să rămână cu iarbă :p.

Pe alocuri construcții care mai de care mai răsărite: podurile de fier ce susțin trenul cum trece Jiul între munți, susținerea de piatră a tunelului cu secera și ciocanul, zidăriile de susținere, pe jumătate crăpate, făcute în sistemul nostru modern. În partea de sus a unei astfel de construcții scria cu spray negru: „TRĂIȚI BINE?”

Și cam atât a fost de capul acestui drum. Sper că v-a plăcut să-l urmăriți alături de mine.

3 Comments
  1. whatafy says:

    Ai ales un loc superb, chiar daca nu ai realizat tu pozele se vede clar ce locuri minunate sunt la noi in tare. Bravo pentru articol. Imi place cum traiesti.

  2. Andreea says:

    O singura data am strabatut traseul asta. A trecut ceva timp de atunci, insa imi amintesc cum stateam pe bancheta din spate a masinii uimita de masivitatea stancilor…F frumos! Feicitari pentru articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Welcome , today is Monday, May 27, 2019